Eşti aici

Care soiuri de prune sunt cele mai bune pentru ţuică?

1 August 2014
Publicat în Prun

E o întrebare pe care o primim adesea. Iată cum răspundem:

Există, într-adevăr, unele soiuri de prun din care se obţine o cantitate mai mare de ţuică. Producătorii experimentaţi de ţuică ştiu ce soiuri anume să caute, care au un randament mai mare.

Ce diferenţiază soiurile între ele, în această privinţă, este cantitatea de zahăr pe care o deţin prunele la maturitate.

De regulă, mai dulci - şi, implicit mai „spornice” la ţuică – sunt fructele care, la maturitate, zemoase, cu pulpa puţin fermă. Aceste soiuri sunt grozave pentru consum proaspăt, pentru diferite reţete pe bază de prune, însă nu fac carieră în piaţă, deoarece sunt uşor perisabile.

Gustativ, e dificil să spui dacă o prună cu pulpa moale este mai dulce decât una cu pulpă fermă, însă la analiza de laborator nu mai există dubii: acolo se vede exact care are mai mult zahăr şi, implicit, mai mult „combustibil” pentru fermentaţia alcoolică. Soiurile cu pulpa fermă, chiar dacă la maturitate par la fel de dulci, au o cantitate mai redusă de zahăr

Acum, pe scurt, răspunsul la întrebare:

Pentru cei care intenţionează să planteze suprafeţe mari de prun, doar pentru producţia de ţuică şi îşi fac o planificare riguroasă, intenţionând să aplice o tehnologie de cultivare la carte, cele mai recomandate soiuri sunt: Centenar, D'Agen, Ana Spath ş.a.

Pentru cei care vor să înfiinţeze o livadă gospodărească, de până la câţiva zeci de pomi, recomandarea noastră vizează o strategie pe termen lung. În acest caz, e riscant să plantezi pruni doar dintr-un singur soi, deoarece poate apărea posibilitatea, în unii ani, ca un soi să mergă mai rău. În acest caz, diversitatea de soiuri poate fi salvatoare, preluând un eventual deficit de producţie.

De asemenea, combinaţia de soiuri de prune cu pulpă fermă şi cele cu pulpă moale oferă şi mai multe posibilităţi de valorificare: vânzare ca fructe prospete, magiun, marmeladă, ţuică. În fine, recomandarea noastră pentru o livadă de prun de familie supă aşa, minimum 4 soiuri, cu baza în Stanley.

De ce cu baza în soiul Stanley? Pentru că pomicultorii au o vorbă: „Fie anul cât de greu, Stanley nu te lasă!”.

Comentarii

cum fac rost de acest soi ( STANLEY ) ? DAR DE MERII GOLDEN SPUR DELICIOS ? VREAU SA-MI FAC O LIVADA CU 20-30 DE POMI DE ELITA . CE-MI RECOMANDATI ?

aveti pomi fructiferi ptr cultura de toamna?

Din pacate, suntem o natie de HOTI. Fura romanul de unde apuca, nu doar tiganul. Am cumparat 5 ha de teren in 2011 si le-am plantat cu pruni si meri. Dupa ce au inceput sa produca, prin 2014-2015, au inceput si luptele cu "vizitatorii". Cu 5 caini de paza si un om de garda nu facem fata invaziei de maimute hraparete. Ce facem domnilor, cu aceasta natie, se mai civilizeaza si ea sau ramanem primitivi inca 2000 de ani? Anul acesta am inaugurat prima mea plantatie de pruni si meri in Germania. Am cumparat 10 ha de teren (amuzant, cu acelasi pret ca in Romania) si ma voi muta aici cu familia. Este un orasel de langa un oras mare cu pasune si culturi. O superbitate de zona, unde toate plantatiile stau FARA GARD, nu se atinge nimeni de vreun mar sau pruna. In concluzie, domnilor si doamnelor, tara noastra superba este populata cu MAIMUTE si de aceea vom ramane robii exploatabili ai marilor puteri, furandu-ne intre noi. Maimute in caruta, maimute in BMW, maimute in scaune la parlament. Asta ne este neamul si cine vrea nu are decat sa ramana in tiganie. Cu respect, din Germania.

CSF? N-AI CSF! (Ce se faci? N-ai ce sa faci!) Multa baftă si succes la nemti!!

catre dl Marin Zolea: am o proprietate de 8 000 mp si m-am gandit sa pun gard viu de roscovi ( gladita) atat pentru efectul decorativ cat si pentru spinii pe care ii au... i-am plantat primavara, intr-o zi frumoasa de martie. a doua zi cand m-am dus, din 500 puieti plantati peste 150 erau furati! am vazut negru de suparare, am crezut ca fac atac cerebral! asa ca sunt cu totul de acord cu dumneavoastra! p.s. in Grecia am vazut stupine pe camp NEPAZITE de nimeni, iar turmele de capre si oi plecau la pascut insotite doar de 3-4 dulai mai mari plus 5-6 catei de talie mica! cei mari sunt sa le protejeze de fiare salbatice ( cu patru picioare, nu cu doua!!!!) iar cei mici le tin grupate.

In primul rand sustin investitiile romanesti in toate domeniile, asa ca felicitari pentru initiativa. Faptul ca nu ti-ai luat masuri de protectie nu te absolva de o oarecare vina si doar daca intelegi acest lucru vei reusi pe viitor in orice tara iti doresti. Individul germanizat te-a facut si pe tine maimuta , din moment ce si tu ai ramas in tiganie . Ce daca ai fost si tu furat, crezi ca te incadezi in alta clasa? Ca si cum noi, cei ce am ramas in tara, suntem de acord cu furturile maimutelor si cu abuzurile puterii. In loc sa refulezi la spusele gorilei mai bine ai povesti ce actiuni ai intreprins ca sa -ti protejezi investitia pe viitor, altfel ramai si fara ce ai acum. Stiu ca este o lupta grea cu maimutele si cu politia care este delasatoare, dar mai usor este sa pleci si sa-i injuri pe cei care raman in tara lor, nu-i asa? Tu crezi ca dobitocul ala va scrie vreodata daca va fi furat si in Germania? Si mai are drept de vot in Romania pe care o injura....... PS Daca aveai o pozitie constructiva si nu una aprobator denigratoare , ai fi atras mai multe maimute cinstite de partea ta si ti-ai fi protejat investitia. Acum o sa traiesti cu frica ca vei fi furat oricand. PS 2 Animale salbatice in Grecia? Daca dai un search pe Goagal vei gasi pe primul loc ariciul de mare, care sigur nu ataca oile, caprele sau.... livezile.

ce sa spun ne-ai umplut de respect dupa ce ne-ai bagat pe toti in aceiasi troaca.ai origini germanice nu tot roman sadea esti si tu?

Iti doresc tot binele din lume, dar nu fi porc sa-ti renegi neamul , doar pentru faptul ca esti un zgarcit si ai angajat un singur om la 5 ha. Nu ai invatat nimic din cultura neamului unde te-ai stabilit ? Apropo, mai ai parinti, frati "maimute" ramase in "tiganie"? Ii injuri si pe ei? Dealtfel, maimutele refugiate din toate colturile lumii sunt foarte aproape de plantatia ta si s-ar putea sa te muti si de acolo cat de curand. Succes si la multe ......afide.

Ești un erou! Eu nu am putut sa plec din Romania poate că n am învățat o limba străină suficient de bine sau poate din alt motiv dar mi am dorit.mi am dorit să scap de mafioții corupți care își bat joc de conaționalii români. Te susțin și îți garantez că oricând găsești sprijin moral la unul că mine și la foarte multi români!

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular