Eşti aici

Ce fel de pomi ne trebuie pentru a forma un „gard belgian”

10 Iulie 2016
Publicat în Pomi fructiferi

Gardul belgian este un tip de coroană pomicolă aplatizată, care formează în doar 3 ani un gard fructifer. E vorba de o livadă în miniatură, deoarece prin această formulă de conducere a pomilor se poate planta o densitate mare de pomi, pe o suprafață redusă. În plus, gardul belgian permite un control foarte bun al creșterilor, ramurile fiind conduse în poziția dorită.

La ce se folosește

În primul rând, cum deja s-a spus, gardul belgian este o livadă în miniatură și poate fi o sursă serioasă de fructe.

Pe lângă asta, gardul belgian are și o funcție puternic decorativă, care aduce o notă șic oricărei curți sau grădini. Poate fi utilizat pentru a crea zone de intimitate sau chiar chioșcuri vegetale. Gardul belgian este incredibil de versatil, având utilizări, practic, limitate doar de specificul curții și de imaginația fiecăruia.

Gardul belgian este spectaculos pe durata întregului an: primăvara, la înflorit, când se acoperă de flori, vara prin frunzișul verde vibrant, toamna când fructele se colorează în roșu sau galben (după caz) și, mai târziu, când frunzele devin arămii, înainte de cădere. Iarna, gardul belgian este un candidat de excepție pentru decorare cu luminițe de Crăciun.

De ce avem nevoie pentru a forma un gard belgian

Spalieri cu sârmă. Pentru a forma un gard belgian, e neapărată nevoie de un sistem de susținere, compus din spalieri uniți cu sârme. Pentru rigidizare, poate fi nevoie de fixarea unui sistem de întindere, la capete.

Pomi. Gardul belgian se poate forma cel mai ușor cu meri. Ceva mai dificil, se pot obține rezultate foarte bune folosind și peri. Forma cea mai convenabilă a pomilor la plantare este cea de vargă.


Vezi aici oferta de soiuri cu coroană preformată pentru gard belgian!


La plantare, distanța dintre pomi poate varia între 70 și 100 cm. În funcție de distanța de plantare și lungimea pe care o vreți acoperită de gardul belgian, puteți estima necesarul de pomi. De exemplu, dacă vreți să formați un gard belgian de 10 metri și plantați pomii la 100 cm, veți avea nevoie de 10 pomi.

După plantare, varga se scurtează la 20-30 cm.

Dacă vă întrebați, da, puteți planta pomi din soiuri diferite și chiar puteți combina măr cu păr. Vedeți oferta de măr. Vedeți oferta de păr. Sunt pretabile pentru formarea unui gard belgian toate soiurile în a căror descriere se menționează că au vigoare mică sau medie.

Dacă doriți să formați un gard belgian în curtea dumneavoastră și aveți nevoie de ajutor, contactați-ne la adresa contact@zdravan.ro.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular