E o întrebare pe care o primim adesea. Iată cum răspundem:
Există, într-adevăr, unele soiuri de prun din care se obţine o cantitate mai mare de ţuică. Producătorii experimentaţi de ţuică ştiu ce soiuri anume să caute, care au un randament mai mare.
Ce diferenţiază soiurile între ele, în această privinţă, este cantitatea de zahăr pe care o deţin prunele la maturitate.
De regulă, mai dulci - şi, implicit mai „spornice” la ţuică – sunt fructele care, la maturitate, zemoase, cu pulpa puţin fermă. Aceste soiuri sunt grozave pentru consum proaspăt, pentru diferite reţete pe bază de prune, însă nu fac carieră în piaţă, deoarece sunt uşor perisabile.
Gustativ, e dificil să spui dacă o prună cu pulpa moale este mai dulce decât una cu pulpă fermă, însă la analiza de laborator nu mai există dubii: acolo se vede exact care are mai mult zahăr şi, implicit, mai mult „combustibil” pentru fermentaţia alcoolică. Soiurile cu pulpa fermă, chiar dacă la maturitate par la fel de dulci, au o cantitate mai redusă de zahăr
Acum, pe scurt, răspunsul la întrebare:
Pentru cei care intenţionează să planteze suprafeţe mari de prun, doar pentru producţia de ţuică şi îşi fac o planificare riguroasă, intenţionând să aplice o tehnologie de cultivare la carte, cele mai recomandate soiuri sunt: Centenar, D'Agen, Ana Spath ş.a.
Pentru cei care vor să înfiinţeze o livadă gospodărească, de până la câţiva zeci de pomi, recomandarea noastră vizează o strategie pe termen lung. În acest caz, e riscant să plantezi pruni doar dintr-un singur soi, deoarece poate apărea posibilitatea, în unii ani, ca un soi să mergă mai rău. În acest caz, diversitatea de soiuri poate fi salvatoare, preluând un eventual deficit de producţie.
De asemenea, combinaţia de soiuri de prune cu pulpă fermă şi cele cu pulpă moale oferă şi mai multe posibilităţi de valorificare: vânzare ca fructe prospete, magiun, marmeladă, ţuică. În fine, recomandarea noastră pentru o livadă de prun de familie supă aşa, minimum 4 soiuri, cu baza în Stanley.
De ce cu baza în soiul Stanley? Pentru că pomicultorii au o vorbă: „Fie anul cât de greu, Stanley nu te lasă!”.
Comentarii
Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular