Eşti aici

Cum să alegi pomii pentru noua livadă, ca un profesionist

28 August 2014
Publicat în Pomi fructiferi

Imaginaţi-vă că aveţi o curte cu pomi, care vă oferă fructe proaspete de la jumătatea lui mai până în noiembrie, culese direct, iar până în februarie-martie, păstrate în pivniţă. Şi nu mai aducem vorba şi de produsele derivate din fructe! Un adevărat izvor de sănătate pentru familie, de arome şi de diversitate culinară! Dar pentru a ajunge aici, trebuie să urmăriţi o serie de reguli, atunci când vă înfiinţaţi/aranjaţi livada.

Regula I:

Plantăm ceea ce prosperă în zonă.

Plantaţi cu prioritate pomi care prosperă în zona dumneavoastră! E simplu să vă daţi seama, aruncând o privire în curţile vecinilor. Pe lângă aceştia, puteţi face încercări şi cu soiuri mai sensibile (adică cireş, cais, piersic).

Regula II:

Ne dorim fructe proaspete toată vara.

Dacă plantaţi mai multe specii/soiuri, urmăriţi ca perioada de recoltare a fructelor din soiurile plantate să acopere o perioadă cât mai lungă, astfel încât să aveţi fructe proaspete pe interval cât mai larg.

Această opţiune inteligentă vine şi cu avantajul că fructele nu mai ajung să se strice (ca atunci când pomii rodesc toţi odată şi te trezeşti cu un munte de fructe cu care nu ştii ce să faci). Astfel, atenţia se mută de la un pom la altul şi, în plus, mai aveţi şi tihnă pentru a prepara diferite conserve, reţete.

În concluzie, atunci când cumpăraţi pomi, trebuie să vă întrebaţi înainte:

- Ce specii mi-ar plăcea să am în livadă?

- În ce perioadă ating maturitatea fructele pomilor plantaţi?

- Sortimentul de pomi îmi oferă fructe pe o perioadă cât mai lungă?

- Pomii pe care vreau să îi plantez reflectă preferinţele familiei mele?

Regula III

Apelaţi la planificatorul de livadă Zdravăn.

Pomii din magazinul nostru sunt ordonaţi şi după perioada de recoltare a fructelor, ceea ce face foarte simplă alcătuirea unui sortiment de pomi pentru livada dumneavostră, astfel încât să vă bucuraţi de fructe într-un interval cât mai larg.

Aşadar, deschideţi planificatorul de livadă şi vedeţi cum sunt organizaţi pomii din magazinul nostru, după intervalul în care fructele ating vârsta de recoltare.

Comentarii

Centenar, soi de vara, e pus gresit in planificatorul de livada (Oct)

Aveţi dreptate, am corectat! Vă mulţumim frumos pentru atenţionare!

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular