Iată un exemplu de știință și creativitate pomicolă!
Pergolă, tunel și ce altceva mai vreți
Cel mai adesea, pomii fructiferi sunt priviți ce niște organisme rigide care, după plantare, trebuie lăsate să crească așa cum vor. Cel mult se fac niște tăieri timide.
Imaginile care însoțesc acest articol dovedesc ce plasticitate extraordinară pot avea pomii fructiferi. În condițiile unei curți, neexploatarea acestei plasticități e aproape absurdă. De ce să nu avem în curte pomi de talie mai redusă, cu rod constant și, de ce nu, cu o formă estetică? Da, o livadă nu trebuie să fie doar o sursă de fructe sănătoase (lucru foarte important!), ci și un „mobilier” de grădină, care să aducă curții un plus de frumusețe. Curțile mici, de oraș, ar avea cel mai mult de câștigat de pe urma unei astfel de abordări.
Așadar, când vreți să plantați un pom, încercați că gândiți un pic nonconformist. Desigur, în limitele impuse de cerințele fiziologice ale pomului. (Dacă ne veți întreba pe noi, cu plăcere vă vom spune ce se poate și ce nu!)
Ca să nu o lungim, din pomi se pot crea tuneluri, se pot forma pergole ori pomii se pot planta lângă peretele unei case ori lângă un gard și conduși în forme estetice. Important e ca pomul să primească minimum 8 ore de lumină directă/zi, peste 1,5 metri cubi de sol pe care rădăcinile să-l poată explora și o bună umiditate, dar unde apa nu băltește.
Ce specii/soiuri se pretează la așa ceva
De departe, cele mai indicate pentru astfel de scamatorii sunt soiurile de măr cu potențial de creștere, precum Golden Delicious, Mutsu, Auriu de Bistrița, Prima, Florina, Generos, Jonathan, chiar și Jonagold, sub formă de vargă
Pentru forme sofisticate de conducere, chiar și părul e recomandat. Puteți încerca cu: Ducesa de Angoulême, Daciana, Williams, Monica, Abatele Fetel la fel, sub formă de vargă.
Se poate încerca această formulă și cu alte specii pomicole, dar cu rezultate mai puțin spectaculoase.
Câteva secrete
Modelarea pomilor poate fi făcută doar în anumite momente cheie. Trebuie mai întâi să înțelegeți modul în care crește pomul, pentru a obține rezultatele dorite. Formarea propriu-zisă se realizează prin dresarea pomului pe durata întregii perioade vegetative, în special în lunile de creștere intensă (mai - iulie), când lăstarii trebuie direcționați, scurtați, eliminați, după caz.
O pergolă sau un tunel pomicol se poate forma în 5-7 ani.
Dacă vă place pomicultura nonconformistă, trebuie să vedeți și oferta noastră de Tripomi.
Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular