Eşti aici

De ce unii oameni nu au noroc la pomi?

25 August 2014
Publicat în Pomi fructiferi

Există oameni care-şi doresc mult să aibă în curte pomi fructiferi însă, oricât s-ar strădui, ceva nu merge. Şi astfel, ajung la concluzia că „nu au noroc la pomi”. Din fericire, ştiinţa horticolă a stabilit cauzele „nenorocului la pomi”.

Caise Goldrich

10 lucruri care nenorocesc pomii

1. Pomii plantaţi sunt de origine dubioasă, cumpăraţi de pe marginea drumului sau chiar din supermarket, dar porniţi în vegetaţie, deshidrataţi, epuizaţi.

2. După plantare, varga nu se scurtează la 65 - 90 cm, în vederea formării coroanei, ci se lasă de 1,50 – 2 metri, condamnând pomul la dezvoltare complet anapoda şi viaţă scurtă.

3. Pomii sunt plantaţi în locuri nepropice, pe ideea că acolo unde nu cresc nici buruienile, se poate planta un pom fructifer.

4. Pomii sunt plantaţi în sol bătătorit sau în care stagnează apa cu zilele, atunci când plouă.

5. Pomii sunt plantaţi incorect, în gropi prea mici şi se toarnă din belşug îngrăşăminte cu azot la rădăcină sau câteva lopeţi de bălegar proaspăt, ca să fim siguri că le ardem rădăcinile.

6. Pentru tutorare, se folosesc „soluţii gospodăreşti”, de pildă ţevi (care iarna ţin rece, iar vara încing pomul) sau şipci late, strâns lipite de pom (ca umbresc şi ţin umezeală, iar bolile şi dăunătorii se dezvoltă cu voioşie).

7. Pomii sunt plantaţi în locuri neîmprejmuite, ca iepurii sălbatici să le poată roade coaja iarna, când nu mai au ce mânca altceva.

8. Pomii sunt plantaţi în curte, dar sunt roşi de căţei sau urinează pe ei, până se usucă.

9. Dacă, totuşi, se prind, pomii sunt trataţi ca cea mai puternică buruiană, fiind lipsiţi de orice îngrijire.

10. Atunci când sunt năpădiţi de boli sau dăunători, nu se intervine în niciun fel, pentru a li se testa rezistenţa la boli şi dăunători.

Pomii de la Zdravăn sunt garantat norocoşi!

De ce? Pentru că pomii cumpăraţi de la Zdravăn sunt de calitate garantată şi, în plus, Zdravăn face şcoală cu clienţii săi.

Încă înainte de ajunge pomii la destinaţie, Zdravăn trimite instrucţiuni cu privire la plantarea corectă şi (în cazul plantării de iarnă) în vederea pregătirii pentru iarnă. Apoi, pe toată durata anului, exact la momentul potrivit, Zdravăn îşi informează clienţii prin email cu privire la lucrările ce trebuie efectuate (tratamente, tăieri, îngrijire), exact la momentul potrivit, exact pentru pomii cumpăraţi, pentru ca pomii să se dezvolte corect (adică să aibă noroc!).

Spus pe şleau, obiectivul nostru este ca, în 3-5 ani, până pomii cumpăraţi de la noi intră pe rod, toţi clienţii noştri să devină cunoscători în problemele de cultură ale speciilor de pomi plantate. Nu-i aşa că sună încurajator?

(caisele din imagine sunt din soiul Goldrich)

Comentarii

Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu ceva sfaturi. am reusit dintr-un sambure de mango sa prind un pomisor de mango, este frumos, viguros , are 40 cm, direc in gradina, si nu stiu cum sa-l protejez pe perioada ierni , mai precis sa-l aclimatizez. astept informatii. multumesc

Doamna Mioara Plămadă, la noi mango nu are nicio şansă afara. Va muri la prima brumă mai groasă. Încercaţi să-l transplantaţi într-un ghiveci şi duceţi-l în casă.

Doamne ajuta! Ca si tutore am folosit pana acum sipci de 5 cm/2.5 cm. Este in regula sau trebuie sa schimbam? Multumim pentru tot!

Buna ziua ,am nevoie de un sfat,iata nevoia: toamna trecuta am plantat cativa pomi[(9),stanley .williams golden, nectarin],din nepricepere i-am luat inalti (1,20-1,90) ,iar la plantare nu i-am tuns la 80-90 cm(cum am citit undeva pe net ) ; -ii mai pot taia la acest nivel acum,si daca da, ce mai pot face ? Multumesc anticipat

Buna ziua, din toamna vreau sa ma apuc sa cultiv si eu cativa ari cu pomi fructiferi pentru a ma familiariza cu aceasta culura , pe viitor vreau sa mi plantez o livada mai mare. Intrebarea mea ar fi daca puietii cumparati de la dumneavoastra sunt altoiti sau ei se altoiesc dupa ce se planteaza? si o alta intrebare ar fi daca se pot cultiva specii diferite de pomi pe acelasi rand(mar,par,cires), adica daca se polenizeaza nu se strica soliul?

Pomii se vând deja altoiți, desigur! Caracteristicile unui pom sunt definitive, adică e imposibil să se „strice” soiul.

Pomul (cires) se planteaza cu altoiul spre nord sau spre sud? Cu multumiri.

Din mai multe motive, cu altoiul de spre N.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular