Eşti aici

Busuioacă de Bohotin

16,00
Stoc epuizat

Doresc să fiu anunţat când acest produs este disponibil.

Un soi românesc, rar întâlnit, caracteristic zonei de N-E a Moldovei.

Agreează terenurile în pantă, cu expunere sudică și fertilitate mijlocie. Rezistența biologică la boli a Busuioacei de Bohotin este mijlocie, putând ridica probleme în anii nefavorabili viței-de-vie. Are, în schimb, o rezistență bună la ger.

Strugurii sunt mijlocii, cu boabele îndesate, uneori cu ciorchinele aripat. Boabele au mărime medie, sunt sferice, cu pielița subțire, de culoare violet închis și nuanțe vineții, acoperite de pruină. Pulpa este zemoasă și cu aromă inconfundabilă, caracteristică soiului.

Vinul obținut are o culoare unică, roșu-vineție, cu reflexe cărămizii. Aroma vinului aduce a amestec de trandafir și busuioc, aspecte ce îi dau o notă aparte, rar întâlnită la alte vinuri aromate.

În 1936, la Concursul național de vinuri de la București, academicianul G. Ionescu-Sisești i-a prezentat vinul obținut din Busuioacă de Bohotin regelui Carol al II-lea, astfel: „Acest vin roz și parfumat este un dar unic, cu o culoare de briliant, ce merită degustat stând în picioare, ca o prețuire în plus”. Regele Carol al II-lea a gustat din pahar, după care spuse: „Nu în picioare, ca la împărtășanie, ci în genunchi, ca la spovedanie!”

Butașii se livrează cu rădăcini ambalate superficial, pentru protejarea pe durata transportului.

Distanța de plantare: 
1,5m x 1,2m
Sezon fructe:
Toamnă
Pretabilitate: 
pentru vinuri superioare

Nu necesită polenizatori.