Eşti aici

Gelu

Un soi românesc ideal pentru zonele de cultură mai răcoroase ale viței-de-vie. Gelu este primul soi albastru-violet care maturează strugurii în podgoriile din N-E țării. 

Are vigoare de creștere mijlocie spre mare. Întrucât dezmugurește spre sfârșitul lunii aprilie este ferit de brume. Se dovedește a fi un soi foarte rezistent la putregaiul cenușiu și făinare și mediu rezistent la mană și antracnoză. Rezistă bine la iernile geroase, dacă temperaturile nu scad sub -20ºC -22ºC. Pentru eventualitatea unor temperaturi mai mici, se recomandă semiprotejarea iarna prin mușuroire și îngroparea coardelor din cepii de siguranță.

Pârga strugurilor începe cu ultima decadă a lui iulie, iar maturarea deplină se realizează după 20 august.

Producțiile sunt mari, strugurii foarte aspectuoși, cu boabe mari, semicrocante, cu gust plăcut. Strugurii rezistă pe butuc 30-35 de zile după ce ating maturiatea, fapt care oferă posibilitatea consumului proaspăt pe o durată lungă. Foarte bună este și rezistența la transport.

Se recomandă formele de conducere semiînalte. 

Butașii se livrează cu rădăcini ambalate superficial, pentru protejarea pe durata transportului.

Distanța de plantare: 
1,5m x 1,2m
Sezon fructe:
Vară
Toamnă
Utilizare: 

Fiind un soi timpuriu și savuros, este călduros recomandat pentru consum proaspăt.

Pretabilitate: 
struguri de masă

Nu necesită polenizatori.